αρχική

Πρακτικά 2ης ανοιχτής συνεδρίασης Δ.Σ.

Δ.Σ. - π.Σ.Α.Μ./73/ Σ.2

Παρόντες όλοι πλην Χρίστου Φαράντζου.

Παρόντες πέρα των μελών του Δ.Σ.: Μαίρη Ανδρεοπούλου - προσκεκλημένη, Χρήστος Βούσουρας, Ελένη Σκόπα, Παναγιώτης Σκόπας Ειρήνη Φελούκα, Γιάννης Αποστολόπουλος, Τάσος Σισούρας, Στέλλα Δροσοπούλου.

Θέματα:
1. Συζήτηση επί του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.
2. Εφημερίδα.

Σήμερα 20/11/2012, συγκλήθηκε το Δ.Σ. του π.Σ.Α.Μ. σε συνεδρίαση, η οποία έλαβε μέρος στο γραφείο του συλλόγου στον αριθμό 72 επί της οδού Υμηττού στο Παγκράτι Αθηνών. Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η παρουσίαση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. της δημοτικής ενότητας (δ.ε.) Καλλιέων, η συζήτηση περί αυτού και τέλος η χάραξη κατευθυντήριων γραμμών δράσης του συλλόγου και του χωριού μας περαιτέρω, στο πλαίσιο της “δημόσιας διαβούλευσης”. Η συζήτηση άνοιξε με μια ανάλυση του θέματος από τον πρόεδρο του συλλόγου κύριο Δ. Μανδρέκα. Ο κύριος Μανδρέκας παίρνοντας τον λόγο ανέπτυξε τα παρακάτω:
''Από τον Δήμο Δελφών και την ενότητα του τ. Δήμου Καλλιέων παρουσιάστηκε η μελέτη Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. (ανοιχτή πόλη). Η μελέτη είναι στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και εντάσσεται στο Ε.Σ.Π.Α.. Το υπεύθυνο γραφείο που την εκπόνησε τελεί υπό την εκπροσώπηση του κ. ΜΠΑΓΚΟΥ και την ανέλαβε μετά από διαγωνισμό. Αφορά χωροταξικό σχεδιασμό στους παλιούς Δήμους (Καποδιστριακούς) και οικισμούς προ του 1923. Η ενότητα του τ. Δήμου Καλλιέων θα περιλαμβάνει:

1. Πανεπιστημιακό Δάσος (Μουσουνίτσες, Καστριώτισσα)
2. Μικρές κατασκευές
3. Αθλητικές δράσεις (καταβόθρες, Πανουργιάς)
4. Δασικό χωριό (Μουσουνίτσες)
5. Αρχαιολογικός χώρος (Πυρά)
6. ΑΕΠ, Επενδύσεις

Α) Αιολικό Πάρκο 50-150 ανεμογεννητριών (Μαυρολιθαρίτικες Ιδιόκτητες καταβόθρες, Καστριώτικες Καταβόθρες)
Β) Αγροτική χρήση Καλλιέργειες, μικρές μονάδες Τυποποίησης,
Γ) Μεταλλευτικές παραχωρήσεις
Δ) Διαχείριση υδάτινων πόρων

Το 6 στη περιοχή Μαυρολιθαρίου και Στρώμης

Τη συζήτηση διηύθυνε ο Δήμαρχος Δελφών κ. Φουσέκης και έλαβαν μέρος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις η τοπάρχης Στρώμης κ Ανδρεοπούλου, ο τοπάρχης Καστριώτισσας κ. Τσαπάρας, ο κ. Βούσουρας, ο κ. Δραγάτσης Ντίνος, ο κ. Καλοθανάσης, ο κ. Αποστολόπουλος Παναγιώτης, ο κ. Πετσωτάς εκ μέρους του Στρωμίτικου Συλλόγου, εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών Φωκίδας, τις μέλος δημοτικής κίνησης, ο Δ. Μανδρέκας του Μαυρολιθαρίτικου Συλλόγου και έτερος ουδείς.''

Αφού τελείωσε με την παρουσίαση των δεδομένων εκείνης της συνέλευσης, συνέχισε παρουσιάζοντας καθαρά την δική του προσωπική θέση επί του θέματος, βασιζόμενος κυρίως στα όσα απεκόμισε από όλα όσα συζητήθηκαν από τους παρευρισκομένους.
''Ημετέρα θέσις επί του προγράμματος. Ενώ το 2009 από τις πληροφορίες που άκουσα σε αυτή τη συγκέντρωση είχε εκφραστεί η επιθυμία η κατεύθυνση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. να είναι τουριστική στην περιοχή μας, παρουσιάστηκε μία μελέτη που κατευθύνεται ουσιαστικά σε γρήγορες, κερδοφόρες, και κύριος ταχέως αναλώσιμες στο χρόνο επενδύσεις που θα αφήσουν πίσω τους ένα τοπίο (γεωγραφικό και κοινωνικό) που η δικιά μου γενιά το θεωρεί καταστροφικό. επειδή η πληροφόρησή μας σε σχέση με τους περιορισμούς που είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει κάθε σχέδιο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. είναι ελλιπής κι επειδή είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε τη νομοθεσία που σχετίζεται με τα σχέδια αυτά, οφείλουμε να προστρέξουμε στους νόμους και σε περιβαντολόγους με στόχο να κατευθύνουμε τις θέσεις μας, όποιες υπάρξουν, εννόμως και προς το συμφέρον του τόπου συνολικά.''

Αφού ολοκλήρωσε τον περιεκτικό λόγο του ο κος πρόεδρος, τον λόγο πήρε η κυρία Μαίρη Ανδρεοπούλου, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος (δ.δ.) Στρώμης, η οποία και μπήκε κατευθείαν στο θέμα, επιδεικνύοντας έναν χάρτη, ο οποίος εμπεριέχεται στο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., και ο οποίος περιέχει τα εδάφη της δ.ε. Καλλιέων, το τρόπο διαίρεσης τους σε σχέση με τις δράσεις που εμπεριέχονται στον Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. με τους ανάλογους χρωματισμούς και ειδικότερα, τον τρόπο που βάσει του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. αυτά τα εδάφη θα χρησιμοποιηθούν. Η κυρία Ανδρεοπούλου πήρε τις παρακάτω θέσεις σε σχέση με την αξιοποίηση των εδαφών που ανοίκουν στα δ.δ. Μαυρολιθάρι, Στρώμη.

1. Αποκλείουμε πλήρως την μεταλλευτική εκμετάλλευση της περιοχής, ότι και να λέει ο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π..
2. Ζητάμε την γεωργική εκμετάλλευση μέσω των προγραμμάτων που προτείνει το σχέδιο, δίχως όμως να παραβλέψουμε τα εξής. α) Την πιθανότητα γεωργικών επενδύσεων που να έχουν βλαπτικό χαρακτήρα για το περιβάλλον β) Την πιθανότητα λόγω της ασάφειας Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. να υπάρξει περίπτωση μεταλλευτικής εκμετάλλευσης σε περιοχές που περιγράφονται ως περιοχές για αγροτική χρήση. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως μας παρέθεσε η κ Ανδρεοπούλου, η εταιρία ΕΛΜΙΝ η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεταλλευτική παραχώρηση εντός των ορίων των δ.δ. Μαυρολιθάρι-Στρώμης, έχει σχεδιάσει και παρουσιάσει χάρτη με πιθανά σημεία γεώτρησης τα οποία βρίσκονται μέσα στον εδαφικό χώρο ο οποίος, βάσει Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., είναι προορισμένος για γεωργικές χρήσεις.

Τέλος εκ μέρους της κα Ανδρεοπούλου πληροφορηθήκαμε για τον δικαστικό αγώνα που έχει η ίδια ξεκινήσει για το θέμα των μεταλλείων. Βάσει των λεγομένων της μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την πλήρη στοιχειοθέτηση ,εκ μέρους της, της υποθέσεως. Η απόφαση έχει ήδη φτάσει στο ΣτΕ. Επιπροσθέτως, η κα Ανδρεοπούλου μας ενημέρωσε και για την πρόθεσή της να πράξει το αυτό και στην περίπτωση του σχεδιασμού υλοποίησης υδροηλεκτρικών έργων. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο γ.γ. του συλλόγου κος Δ. Ζούνης, πληροφορώντας τους υπόλοιπους παρευρισκομένους για μια σχετική με την Ελλάδα καταδικαστική ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την 19/4/12 για την (μη) νομοθετική ρύθμιση της εκ μέρους της χώρας, πάνω στο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό το υποστήριξε και ο τος Ανδρέας Καλοθανάσης, μέλος του Δ.Σ., προσθέτοντας ότι σε μια παρόμοια υπόθεση η Καλοσκοπή είχε θετική απόφαση κατά παρόμοιων κατασκευών στην περιοχή της. Πράγμα που δημιουργεί δεδικασμένο και ένταξη της ευρωπαϊκής απόφασης στην εσωτερική νομολογία.

Στη συνέχεια η συζήτηση μεταστράφηκε στην, κατά το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. δημιουργία αιολικού πάρκου στην Οίτη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο παρενέβη η αντιπρόεδρος του συλλόγου κα Ζωϊτοπούλου και ρώτησε διακριτικά, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά μιας πιθανής κατασκευής ανεμογεννητριών κοντά στην περιοχή μας. Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η μη κατασκευή τους για καθαρά αισθητικούς λόγους είναι κάτι υποκειμενικό. Συνεχίζοντας διερωτήθηκε “τι σημαίνει” για τον δήμο ή δημιουργία τους.
-Στο παραπάνω συμφώνησε και η κα Ανδρεοπούλου. Δηλώνοντας πως όσο αφορά το αιολικό πάρκο διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για τα αρνητικά ή μη μιας επένδυσης σε αυτό.
-Ο κος Καλοθανάσης απάντησε πως το χωριό δεν έχει να κερδίσει σχεδόν τίποτα από την κατασκευή τους. Και ήταν κάθετα αντίθετος.
-Ο κος Μανδρέκας, επίσης δήλωσε την διαφωνία του.
-Η κα Ζωιτοπούλου επανήλθε σχετικώς ερωτώμενη για το εάν θα υπάρξει κάποια περιβαλλοντική επιβάρυνση στο περιβάλλον.
-Η κα Ανδρεοπούλου ανέφερε πως σίγουρα θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση και ίσως και αλλοίωση λόγω των μεγάλων έργων υποδομής που θα χρειαστούν.

Πάνω στο ίδιο θέμα υπήρξε διάλογος μεταξύ των κ.κ. Ανδρεοπούλου – Καλοθανάση, διαφωνώντας για το μέγεθος των εισοδημάτων που μπορεί να προσποριστεί το χωριό από την δημιουργία μιας τέτοιας επένδυσης στα εδαφικά όρια του δ.δ. Μαυρολιθαρίου και κυρίως σε σχέση με τη ιδιόκτητη περιουσία του χωριού μας. Η κα Ανδρεοπούλου επέμεινε πως λόγω του ιδιόκτητου χαρακτήρα του δάσους και μέρους της Καταβόθρας, που θα επηρεαστούν σίγουρα λόγω των έργων υποδομής που περιλαμβάνει η όλη μελέτη του έργου, το χωριό δικαιούται κάποια έσοδα. Από την άλλη ο κος Καλοθανάσης ήταν της άποψης πως λόγω της νέας νομικής υπόστασης που δίνει στους δήμους το νέο σχέδιο Καλλικράτης, όλα τα έσοδα πάνε στον δήμο Δελφών, χωρίς το Μαυρολιθάρι να δικαιούται κανένα έσοδο. Την άποψη αυτήν υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων και ο κος Βούσουρας, σύζυγος της κας Μαγγίβας, μέλους του Δ.Σ. και νομικός στο επάγγελμα.

Ο κος Βούσουρας, πήρε τον λόγο και τόνισε τα εξής.
1. Πως η χώρα μας βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που βασίζεται στις αντίστοιχες των αποφάσεων των επί μέρους οργάνων της Ε.Ε. πρέπει να νομοθετήσει επαρκώς και καταλλήλως, έτσι ώστε μέχρι μέχρι το 2020 να μπορεί να αναπληρώσει την εξάρτηση της από το πετρέλαιο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας δεν υπάρχει “Μαυρολιθάρι”,αλλά δ. Δελφών. Αυτό σχετίζεται με το που πάνε τα έσοδα κάθε τοπικού διαμερίσματος. Στηρίζει πάντως την γνώμη του κου Καλοθανάση.
Πάνω στο θέμα υπήρξε συζήτηση για το ανάλογο παράδειγμα του πρώην δ. Δεσφοίνας, μεταξύ κ.κ. Βούσουρα, Ανδρεοπούλου, Καλοθανάση.

Σε συνέχεια επι του ιδίου, οι κες Μαγγίβα και Ανδρεοπούλου συμφώνησαν πως η μη ύπαρξη αντισταθμιστικών χρηματικών οφελών είναι ένας ακόμη λόγος για την μη αποδοχή των μεταλλείων στην περιοχή μας. Η κα Μαγγίβα τόνισε χαριτολογώντας ότι: “ένας τρόπος να πείσεις τους ανθρώπους είναι λέγοντας τους πως η ύπαρξη μεταλλείων θα ρίξει την αξία της περιούσιας τους στο μισό”.
Η κα Ανδρεοπούλου έκανε πρόταση τα χωριά μας να μπουν σε διάφορες αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλαδικού χαρακτήρα όπως Δίκτυο Λιμνών Ελλάδος, κάτι που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των θέσεων μας.

Κάπου εκεί υπεισήλθε και το θέμα των νερών και της καθαρότητας τους.
Η κα Ανδρεοπούλου ανέφερε το θέμα του βιολογικού καθαρισμού και πως αυτό είναι κάτι που δημόσια εταιρία νερού θα έπρεπε να το έχει φροντίσει ως αντισταθμιστικό τέλος, σε σχέση με το νερό που αντλεί από τα χωριά μας.
Η κα Χριστίνα Μπουσινάκη, μέλος του Δ.Σ. έκανε μια πρόταση για την εισαγωγή και εφαρμογή ενός πρότυπου τρόπου βιολογικού καθαρισμού του νερού, με ελαφρώς επεξεργασμένα καλάμια. Πρότεινε δε να διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα.
Η κα Ανδρεοπούλου επανήλθε λέγοντας πως υπάρχει ελάχιστο αντισταθμιστικό όφελος από την πώληση νερού από το χωριό μας.
Η δις Κατερίνα Τζιβάρα, ταμίας, παρενέβη επί του θέματος, τονίζοντας πως χωρίς κρατική αδειοδότηση δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση από ιδιώτες, βάσει εσωτερικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σε αυτό το σημείο ο κος Μανδρέκας τοποθετήθηκε, λέγοντας πως είτε μόνοι μας είτε σε συνεννόηση με το τοπικό, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γενικώς επί του θέματος του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π..
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κος Γ. Αποστολόπουλος λέγοντας-μεταφέροντας και την άποψη του πατέρα του Π.Αποστολόπουλου-πως πρέπει να εξαντλήσουμε το θέμα σε μια Μαυρολιθαρίτικη γενική συνέλευση, στην οποία θα εκτεθούν όλες “οι αρνητικές ή θετικές επιπτώσεις” του σχεδίου κατά τέτοιον τρόπο ώστε να καλλιεργηθεί μια κοινή άποψη και μια κοινή χάραξη κατευθυντήριων γραμμών πάνω στο θέμα. Άποψη του ήταν, ότι για αυτό θα πρέπει να εκδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερο η εφημερίδα του π.Σ.Α.Μ. που θα περιλαμβάνει την πρόσκληση για την συνέλευση.
Ο κος Καλοθανάσης επέστησε την προσοχή να υπάρξει μια όσο το δυνατόν περισσότερο τουριστικού χαρακτήρα γραμμή για τον τρόπο που θα παρουσιάσουμε το θέμα στην Ανοιχτή Διαβούλευση.

Έπειτα το λόγο πήρε ο κος Τ. Σισσούρας ο οποίος ερωτήθη τι είναι το πρόγραμμα Θησέας και τι σημαίνει “Ανοιχτή Πόλη”, όροι που βρίσκονται μέσα στο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.. Κατά τον κ Σισσούρα θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο τι βρίσκεται πίσω από αυτούς του όρους και τι εξυπηρετούν. Πολλοί εκ των παρευρισκομένων απάντησαν..”τα προφανή”..εννοώντας κάποια ιδιοτελή συμφέροντα.

Αφού διατυπώθηκαν και άλλες γνώμες σχετικά με τα παραπάνω και υπήρξε μια μικρής διάρκειας ζωηρή συζήτηση μεταξύ όλων των παρευρισκομένων , η κα Ανδρεοπούλου επανήλθε με τις εξής προτάσεις:
1. Να αποκλείσουμε απο τις ημέτερες προτάσεις, κατα την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ότι καταστρέφει τον τόπο μας όπως τα μεταλλεία. Δεν γίνεται να υπάρξουν παρόμοιες δράσεις-επενδύσεις προς όφελος της γης.
2. Να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με τους τρόπους εκμετάλλευσης της ορίζουσας με χρώμα κίτρινο περιοχή στο χάρτη του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., η οποία και προορίζεται για αγροτική χρήση.
Ο κος Μανδρέκας επανήλθε ως εξής: “Να δώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις”.
Η κα Ανδρεοπούλου προσέθεσε στο παραπάνω πως: “Υπάρχει ρητή συμπαράσταση απο τα περισσότερα χωριά”, τα οποία κατονομάζει. Σε άλλα απο τους συλλόγους και σε άλλα απο τις δημοτικά διαμερίσματα. Επαναφέρνει προτάσεις και συνεπικουρούμενη απο τον κο Μανδρέκα και τον κο Καλοθανάση ολοκληρώνει με τα εξής:
1. Μεταλλεία, όχι
2. Υδροηλεκτρικά, όχι. Κατα την γνώμη των τριών θα αρνηθούν και οι Μουσινέοι, πάνω και κάτω, στον οποίων την περιοχή έχουν δοθεί συγκεκριμένες άδειες εκμετάλλευσης για συγκεκριμένα ρέματα.
3. Ανεμογεννήτριες, όχι ή τουλάχιστον να μοιραστούν και στις άλλες περιοχές, βλ. Καστριώτισσα.

Ολοκληρώνοντας με τις παραπάνω προτάσεις τίθεται τέλος στην συζήτηση περί του Σ.Χ.Ο.Ο.ΑΠ.. Σε αυτό το σημείο αποχωρεί και η κα Ανδρεοπούλου που τόσο βοήθησε με τις εμπεριστατωμένες απόψεις της.
Το λόγο παίρνει ο κύριος πρόεδρος, ξεκινώντας με μια γενική περίληψη όλων όσων ειπώθηκαν τις τελευταίες ώρες και ολοκληρώνοντας με την επιθυμία “να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι” , τοπικό και σύλλογος για να δούμε τι θα καταφέρουμε.
Η συζήτηση συνεχίζεται γύρω απο το θέμα της εφημερίδας. Η έκδοση της εφημερίδας πρέπει πλέον να επισπευσθεί για τους λόγους που παρατέθηκαν παραπάνω. Πέραν της πρόσκλησης για την συνέλευση σχετικά με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., αποφασίσθηκε να εμπεριέχει σίγουρα:
1. Την ανακοίνωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
2. Ανακοίνωση για τα Μαυρολιθαρίτικα παιδιά που πέρασαν σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
3. Ανακοίνωση για το χορευτικό. Μαζί θα είναι και ανακοίνωση για πιθανές επιπλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα ακολουθούν το μάθημα του χορευτικού. Πρόταση κας Ζωιτοπούλου και κου Μανδρέκα.
4. Ένα κείμενο για τους Βαλκανικούς του κου Ζούνη.
5. Ένα κείμενο του προέδρου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
6. Άλλα θέματα που θα εγκριθούν μετά απο συζήτηση μεταξύ των μελών της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας μας.

Ακόμη σε σχέση με την εφημερίδα αποφασίστηκε ομόφωνα ότι: α) Δεν θα δημοσιεύονται επιστολές προσωπικού χαρακτήρα παρά μόνον σχετικές με την ιστορία του τόπου ή άλλα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα κείμενα. β) Θα σταματήσει, πέραν των δωρεών, η δημοσίευση των οικονομικών του συλλόγου. γ) Για την επιλογή των κειμένων θα αποφασίζει η συντακτική επιτροπή. Τέλος δ) η εφημερίδα να γίνει δίχρωμη, με περισσότερο υλικό – Μανδρέκας και Μπουσινάκη υπέρ 8σέλιδης, διότι είναι οικονομικώς ποιο συμφέρουσα η έκδοσή της από αυτήν της 6σέλιδης.
Τέλος και σε σχέση με τα παραπάνω, η κα Ζωιτοπούλου η κα Μαγγίβα και η δις Τζιβάρα πρότειναν να υπάρξει κάλεσμα στους χωριανούς για την όποια εθελοντική προσφορά τους, με στόχο την δημιουργία φωτογραφικού αρχείου. Και οι τρεις εκφράστηκαν αισιόδοξα. Ακόμα, με την ευκαιρία της παρουσίας της Στέλλας Δροσοπούλου υπήρξε συζήτηση για την επαναδημιουργία του χορευτικού. Η Στέλλα εκφράστηκε θετικά και αφού έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την λειτουργία του, δήλωσε έτοιμη να το αναλάβει οποιαδήποτε στιγμή. Μετά από πρόταση του προέδρου, αποφασίσθηκε να γίνουν οι πρώτες πρόβες τον Ιανουάριο. Σε αυτό υπήρξε ομόφωνη συμφωνία όλων των μελών.
Στο συγκεκριμένο σημείο ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση του Δ.Σ. του π.Σ.Α.Μ.. Η εν λόγω συνεδρίαση, πέραν της μεγάλης συμμετοχής μη μελών του Δ.Σ. που το τίμησαν με την παρουσία τους, ήταν μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του τόπου. Ας ελπίσουμε πως το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης και σύμπνοιας που υπήρξε μεταξύ όλων των παρευρισκομένων, να υπάρξει και μεταξύ όλων των συγχωριανών (θεσμικών φορέων και πολιτών) για όλα όσα επιφυλάσσει το μέλλον στο χωριό μας.


Δημήτρης Ζούνης