αρχική Το Χωριό

Οι πηγές

Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει ζωή. Τα νερά σε αυτόν τον τόπο είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Πέτρινες πηγές με κρυστάλλινα νερά και η κάθε μία με το δικό της όνομα. Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες και οι κοπέλες του χωριού έπλεναν εκεί όλο το ρουχισμό της οικογένειας. Ψίθυροι, μυστικά, γέλια, κουτσομπολιά και καμιά κρυφή ματιά στους νέους της εποχής.

piges

Η πρώτη βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Η "Αρβανιτόβρυση" ή αλλιώς η "άσπρη βρύση" που είναι νεότερη, μαρμάρινη και διαφορετική από τις άλλες. Και μετά τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και οι γλάστρες με τις ντάλιες, τους κατιφέδες, τις ορτανσίες.

Ύστερα οι πέτρινες πηγές του "Άμπλα". Οι ντόπιοι πίνουν νερό από τις γούρνες, ενώ οι "πρωτευουσιάνοι" ίσα που ακουμπούν τα χείλη τους στην άκρη της βρύσης. Ξεχωρίζουν από μακριά. "Άμα πιείς νερό από τον Άμπλα θα πάρεις κορίτσι από 'δω" έλεγαν....

Κάτω από ένα βράχο -κρυμμένες από το δρόμο- οι πηγές "Μουτσάρα" και ανάμεσά τους η λεοντοκεφαλή. Και πάλι τα σπίτια με τα λουλούδια, τις σκάλες και τα κάγκελα με τα περίτεχνα σχέδια.

Σε πιο ψηλό σημείο και κάπως απόμερο, η μεγαλύτερη βρύση του χωριού η "Ψωρομύτη". Στιβαρή, μοναχική και γερασμένη.

psoromiti