αρχική

Προτάσεις του ΕΟΣ Άμφισσας

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων, θεωρείται μία απ’τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα, με πλούσια βλάστηση, ποτάμια, μεγάλους ορεινούς όγκους, σπάνια πανίδα κ.λ.π. Διαθέτει δε όλα τα στοιχεία, τόσο από πλευράς φύσεως όσο και γεωγραφικής θέσεως, ώστε να αποτελέσει τον «Παράδεισο», για κάθε επισκέπτη (φυσιολάτρη, ορειβάτη, πεζοπόρο κ.λ.π.). Λόγω των παραπάνω στοιχείων η περιοχή έχει αναπτύξει από μόνη της, μία δική της δυναμική δεχόμενη πολλούς επισκέπτες. Δυστυχώς όμως, έχει αφεθεί στην τύχη της, από τους διοικούντες, χωρίς κανένα έργο υποδομής για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, ενώ η περιοχή δέχετε κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες ορειβάτες κ.λ.π. στο Δήμο δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο συντηρουμένου μονοπατιού, πολλά δε είναι και άκρως επικίνδυνα. Και ενώ οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν κάνει τεράστια άλματα προς την κατεύθυνση αυτή, η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων, κι εν μέσω οικονομικής κρίσης, ακόμα βρίσκετε στο στάδιο των συζητήσεων και του σχεδιασμού. Κρίμα !!! Το ΣΧΟΟΑΠ που παρουσιάζετε για διαβούλευση είναι σε λάθος φιλοσοφία και απέχει από τον στόχο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που εννοείτε πως θέλουμε όλοι ΠΛΕΟΝ, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι διοικούντες. Εδώ και αρκετά χρόνια θυμούμαστε να γίνετε συζήτηση πάνω στο ίδιο θέμα, και κάθε φορά να προβάλουμε αντιρρήσεις αλλά συνεχώς η περιοχή μας να υποβαθμίζετε λόγω απαιτήσεων μη ελεγχόμενης εξόρυξης βωξίτη. Έτσι λοιπόν πρέπει να βάλουμε ένα φρένο εδώ και τώρα. Πως μπορεί να γίνει αυτό ?

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών το τι ακριβώς θέλουμε να γίνει στην περιοχή μας.

Α) Θέλουμε η περιοχή αυτή να είναι τόπος παραγωγής βωξίτη και παραγωγής ενέργειας «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας ή

Β) ένας τουριστικός προορισμός για άθληση και αναψυχή στην φύση και παράλληλα τόπος παραγωγής παραδοσιακών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων?

Σε περίπτωση που θέλουμε το πρώτο τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την συζήτηση. Σε περίπτωση που επιλέξουμε το δεύτερο μπορούμε να κάνουμε πολλά μιας και ο τόπος αυτός είναι προικισμένος με πολλά βουνά, δάση και απέραντη φυσική ομορφιά. Προσοχή δεν υπάρχει δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης των Α+Β περιπτώσεων για ένα και μοναδικό και απλό λόγο. Δεν γίνετε στην ίδια περιοχή να μοιραστεί η γη για τόσο διαφορετικές χρήσεις. Δεν μπορούν τα κοπάδια να βόσκουν σε στείρα γη και ο τουρισμός να επισκεφτεί μία περιοχή για να δει σεληνιακά τοπία, σκουπίδια, ανεμογεννήτριες κ.λ.π.

Με γνώμονα την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, μέσα από ήπιες μορφές τουρισμού έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :

 Το οδικό δίκτυο είναι αρκετό και ικανό να δεχτεί τουρισμό. Χρειάζονται μόνο μερικές μικρές βελτιώσεις. Σε περίπτωση μεγαλύτερων επεμβάσεων η περιοχή θα χάσει την αξία της άμεσα. (ΒΛ. ΣΧΟΛΙΟ 1).

 Να ενθαρρύνουμε και να ενδυναμώσουμε την τοπική οικογενειακή επιχειρηματική πρωτοβουλία, δηλαδή, να αναπτυχθούν οι όποιες τουριστικές ή γεωργοκτηνοτροφικές ή άλλες επενδύσεις με βάση τους κατοίκους και τις οικογένειες τις περιοχής. Δεν χρειάζεται να έρθουν ούτε μεγάλες εταιρίες ούτε μεγάλοι επενδυτές.

 Οργάνωση και χαρτογράφηση του οδικού δικτύου και διαχωρισμός του σε κύριες - βασικές οδικές αρτηρίες, δευτερεύουσες, δασικές και άλλες.

 Θα πρέπει να επισημανθούν να καταγραφούν και να χαρτογραφηθούν  τα μονοπάτια και οι χρήσεις αυτών. Τα μονοπάτια θα πρέπει να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο και να συνδέουν το ένα χωριό με το άλλο αλλά και όλους τους ορεινούς όγκους του Δ.Δ Καλλιέων. (ΒΛ. ΣΧΟΛΙΟ 2)

 Αυστηρή οριοθέτηση και περιφρούρηση των ζωνών προστασίας της φύσεως περιοχές NATURA, καταφύγια άγριας ζωής, περιοχές προστασίας της φύσης κ.λ.π.)

 Περιορισμός της οικιστικής ανάπτυξης και θέσπιση αυστηρών κανόνων στην ανέγερση νέων κατοικιών. Έτσι θα μπορέσουν να γίνουν τα χωριά της περιοχής διατηρητέα

 Καμία κατασκευή άλλων οικισμών τύπου δασικών χωριών ή παρομοίων εκτός των ορίων των ήδη υπαρχόντων χωριών και οικισμών. Η κατασκευή οικισμών σε μεγάλο υψόμετρο προκαλεί ρύπανση. Η αδυναμία διαχείρισης των αποβλήτων και των λυμάτων θα οδηγήσουν στην ρύπανση και την επιβάρυνση της φύσης και των υδάτων με αποτέλεσμα να δεχθούν τις συνέπειες χωριά που βρίσκονται στην ίδια περιοχή σε χαμηλότερα υψόμετρα για πολλές εκατοντάδες χρόνια (π.χ. Αράχωβα από τους οικισμούς στα Λιβάδια Παρνασσού). Μοναδικές εξαιρέσεις αυτής της οριζόντιας περιοριστικής δράσης θα πρέπει να είναι τα ορειβατικά καταφύγια και οι στάνες. (ΒΛ. ΣΧΟΛΙΟ 3)

 Τα ορειβατικά καταφύγια λειτουργούν κάτω από οριοθετημένους κανόνες. Συχνά όμως γινόμαστε μάρτυρες εστιών ρύπανσης γύρω από στάνες.

 Κατασκευή νέου ορειβατικού καταφυγίου στην Γκιώνα, θέση Πλατυβούνα (ΒΛ. ΣΧΟΛΙΟ 4)

 Περιγραφή των τουριστικών δραστηριοτήτων, των αθλητικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων αναψυχής καθώς επίσης επισήμανση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων, θρησκευτικών χώρων και σημείων φυσικής ομορφιάς και θέας.

 Εξασφάλιση της πρόσβασης στην περιοχή και της προσφοράς τόσο των τουριστικών υπηρεσιών όσο και των τουριστικών προϊόντων.

 Ίδρυση φορέα διαχείρισης Γκιώνας. (ΒΛ. ΣΧΟΛΙΟ 5)

 Φύλαξη και προβολή του αγριόγιδου της Γκιώνας  Rupicapra-Rupicapra Balcanika) σπανίου είδους για την Ελλάδα.

 Κέντρο ενημέρωσης Στρώμης (ΒΛ. ΣΧΟΛΙΟ 6)

 Αυξημένος βαθμός προστασίας για την περιοχή Βαθιά Λάκα-Πυραμίδα-Πύργος-Μπότσικας.

 Καμία απολύτως άδεια για εξόρυξη βωξίτη, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά ή υδροηλεκτρικά έργα σε καμία περιοχή του Δ.Δ. Καλλιέων.

 Προβολή της περιοχής.

Αφού λοιπόν οριστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και εξασφαλιστούν τα παραπάνω τότε θα πρέπει να προβάλουμε την περιοχή μας. Για τα παραπάνω δεν χρειάζεται απαραίτητα η συνδρομή του ΕΟΤ ή της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού. Μπορούν κάλλιστα ο Δήμος, οι επαγγελματίες καθώς και οι σύλλογοι να κάνουν πολύ καλή δουλειά ή και στοχευμένη διαφήμιση.

Η Φωκίδα έχει δώσει πάρα πολλά στην Εθνική Οικονομία σε βάρος του φυσικού της περιβάλλοντος και άλλων μορφών ανάπτυξης για τον τοπικό πληθυσμό. Και αυτό το μαρτυρούν τα δεκάδες σεληνιακά τοπία και τα χιλιάδες χιλιόμετρα μεταλλευτικών δρόμων, που αφήνουν στο πέρασμά τους οι εταιρίες βωξίτη. Σε τούτη την απόλυτη καταστροφή έρχοντε να προστεθούν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέλουμε το Δ.Δ. Καλλιέων να έχει την τύχη των Καρουτών των Καστελλίων της περιοχής της Βίνιανης όπου στην κυριολεξία αλωνίζουν τα μεταλλεία, αποκλείοντας κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης? Ή της Βουνιχώρας και Δεσφίνας με τις δεκάδες ανεμογεννήτριες ?

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Δελφών έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύσει το ΔΙΑΜΑΝΤΙ του Δήμου, που είναι το Δ.Δ. Καλλιέων και να το διαφυλάξει ως ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ. Καμία περιοχή στο Δ.Δ. Καλλιέων για εκμετάλλευση βωξίτη ή Α.Π.Ε. Η μόνη λύση για το Δ.Δ. Καλλιέων είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη που επιτέλους πρέπει να οργανωθεί και να προβληθεί ώστε η περιοχή να έχει τα οικονομικά οφέλη που της αναλογούν.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κων/νος Παπαγεωργίου                 Μαρία Βαρότση

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΟ 1 (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ)

Το αγροτικό οδικό δίκτυο που παρουσιάζετε είναι τεράστιο χωρίς να είναι απαραίτητο, πολλοί δε δρόμοι που αποτυπώνονται την ΣΧΟΟΑΠ δεν υπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος στην Γκιώνα, από την θέση Κέδρος-Βαθιά Λάκα-Διάσελο Πυραμίδας-Λάκα Καρβούνι. Ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, στον χάρτη φαίνεται σαν να έχει κατασκευαστεί. Ο συγκεκριμένος δρόμος δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση, για τους παρακάτω λόγους :

 Είναι χαραγμένος ακριβώς πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια της Ελλάδος, αυτό που οδηγεί στην υψηλότερη κορυφή της Γκιώνας Πυραμίδα 2.510 μ. (5η σε ύψος στην Ελλάδα). Σε περίπτωση διάνοιξης ο μεγαλύτερος αριθμός ορειβατών που επισκέπτονται την Γκιώνα δεν θα ξανάρθει.

 Η Βαθιά Λάκα βρίσκετε στο κέντρο του βουνού και αποτελεί το σημαντικότερο σημείο του καταφυγίου άγριας ζωής στη Γκιώνα (χαράδρα Ρεκάς-Λαζορέματος) είναι δε από τα λίγα σημεία που δεν φτάνουν δρόμοι των μεταλλείων. Ο δρόμος θα διασχίσει τον σημαντικότερο βιότοπο του αγριόγιδου της Γκιώνας διευκολύνοντας την πρόσβαση λαθροκυνηγών με αρνητικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Η Βαθιά Λάκα αποτελεί το βοτανικό κήπο του βουνού με σημαντικό αριθμώ ενδημικών φυτών.

 Οι περιοχές Χαράδρα Ρεκάς – Λαζορέματος – Βαθιά Λάκα –Μπότσικας – Πύργος (μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής – περιοχή NATURA) αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο σπάνιας φυσικής ομορφιάς ιδανική για ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού όπως ορειβασία, αναρρίχηση, παρατήρηση άγριων ζώων (αγριόγιδο κ.λ.π.).

 Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι επιδίωξη της μεταλλευτικής εταιρίας ELMIN η οποία έχει τα δικαιώματα στην περιοχή. Σε περίπτωση επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις παραπάνω περιοχές η καταστροφή του βουνού θα είναι ολοκληρωτική και τα σχέδια του Δήμου Δελφών για οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα πάνε χαμένα.

 Ήδη ο Δήμος Δελφών έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αδειοδότησης της εταιρίας ELMIN για διάνοιξη δρόμου στις περιοχές Λάκα Καρβούνι – Διάσελο Πυραμίδας κ.λ.π. Τελειώνοντας για την αγροτική οδοποιία προτείνουμε επανεξέταση όλου του δικτύου , να μην συμπεριληφθούν στη μελέτη η διάνοιξη νέων δρόμων καθώς οι ήδη υπάρχοντες είναι αρκετοί.

ΣΧΟΛΙΟ 2 (ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ)

Στη μελέτη δεν υπάρχει καθόλου η συντήρηση και κατασκευή νέων μονοπατιών. Βασική προϋπόθεση για οικοτουριστική ανάπτυξη σε μία περιοχή είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένου δικτύου σηματοδοτημένων και καλά συντηρημένων μονοπατιών. Προτείνουμε στη μελέτη να συμπεριληφθούν όλα τα κεντρικά μονοπάτια που οδηγούν στις ψηλές κορυφές των βουνών καθώς και εναλλακτικές διαδρομές όπου ετούτο είναι εφικτό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε :

 Αθανάσιος Διάκος – κορυφή Βαρδουσιών (Κόρακας 2.495 μ).

 Στρώμη-Κέδρος-Βαθιά Λάκα-κορυφή Γκιώνας (Πυραμίδα 2.510 μ).

 Πυρά-Ναός του Ηρακλή-κορυφή Οίτης (Πύργος 2.152μ).

 Αθανάσιος Διάκος έως γέφυρα Νταούτι  (διαδρομή δίπλα στο ποτάμι.

 Να ενωθούν όλα τα χωριά με μονοπάτια.

 Από όσα χωριά υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτούν μονοπάτια που θα οδηγούν στα ποτάμια σε σημεία για μπάνιο, αναψυχή κ.λ.π.

 Να συντηρηθεί το Διεθνές μονοπάτι Ε4 στο τμήμα που είναι μέσα στα όρια του Δ.Δ. Καλλιέων.

Υπάρχουν πολλές ακόμη διαδρομές που μπορεί να γίνουν ώστε το Δ.Δ. Καλλιέων να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών προς όφελος όλης της περιοχής και των ντόπιων επαγγελματιών.

ΣΧΟΛΙΟ 3 (ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ)

Η πρόταση είναι καθ’όλα απαράδεκτη. Η περιοχή δεν χρειάζεται Δασικό χωριό. Υπάρχουν ήδη πολλοί ντόπιοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαμονής, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτοί θέλουν υποστήριξη και μόνο. Δεν φτιάχνεις ένα χωριό πάνω από το ήδη υπάρχων, ανταγωνιστικό καθ’όλα σε αυτούς που τόσα χρόνια παλεύουν για να κρατήσουν τα χωριά ζωντανά. Σαν κάποιος να θέλει να τιμωρήσει τους ξενοδόχους του Αθανασίου Διάκου.

Πιστεύουμε όμως πως κάτι τέτοιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει καθ’ότι τον περισσότερο χρόνο δεν θα υπάρχει πρόσβαση λόγω του χειμώνα. Επίσης πρέπει να γίνει ο δρόμος από Αθανάσιο Διάκο με άσφαλτο – τεράστιο κόστος-καθώς και τα έξοδα ηλεκτροδότησης ,εκχιονισμού θέρμανσης και συντήρησης είναι απαγορευτικά. Το καλοκαίρι τα λιβάδια δεν προσφέρονται για δραστηριότητες λόγω ζέστης ήδη υπάρχει πρόβλημα και με τα σκυλιά των τσοπάνιδων που κυνηγούν τους λιγοστούς πεζοπόρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τα απόβλητα. Το βουνό είναι μόνο για δραστηριότητες και η διαμονή γίνεται στο κοντινό χωριό. Αυτό είναι και το νόημα του οικοτουρισμού, να διατηρηθούν τα χωριά ζωντανά. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα περισσότερα δασικά χωριά που κατασκευάσθηκαν στην Ελλάδα έχουν κλείσει ή ρημάξει. (π.χ. Καψίτσα). Αντί του Δασικού χωριού προτείνουμε από πρόγραμμα σε όλα τα χωριά του Δήμου να επισκευαστούν παλαιά σπίτια, σε παραδοσιακό στυλ, με υποχρέωση των ιδιοκτητών να αποτελούν ενοικιαζόμενα δωμάτια για 15 χρόνια. Κάτι ανάλογο έγινε παλαιότερα από τον ΕΟΤ στα Ζαγοροχώρια με τα γνωστά σε όλους θετικά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΟ 4 (ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΚΙΩΝΑΣ)

Εάν θέλουμε την οικοτουριστική ανάπτυξη της Γκιώνας (Βαθιά Λάκα-Λαζόρεμα-Χαράδρα Ρεκάς) πρέπει να κατασκευαστεί ορειβατικό καταφύγιο μετά την τοποθεσία Κέδρος, δεξιά της Πλατυβούνας (ΒΛ. ΧΑΡΤΗ) δυναμικότητας 70 κλινών. Ο επισκέπτης μπορεί να διαμένει εκεί και την επόμενη ημέρα να φύγει προς Λαζόρεμα, κορυφή Πυραμίδα, Βαθιά Λάκα ή Χαράδρα Ρεκάς. Η επιλογή του σημείου έγινε υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανεβεί δρόμος στην Βαθιά Λάκα.

ΣΧΟΛΙΟ 5 (ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ)

Για την καλλίτερη διαχείριση-ανάπτυξη και προστασία της Γκιώνας απαιτείται η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης που θα περιλαμβάνει τις περιοχές Χαράδρα Ρεκάς – Βαθιά Λάκα – Λάκα Καρβουνι – κορυφογραμμή έως Μακρυλάκο – Λαζόρεμα – Πύργος – Μπότσικας. Οι παραπάνω περιοχές βρίσκονται εντός του NATURA 2000 καθώς και περιλαμβάνουν το μόνιμο καταφύγιο άγρια ζωής Χαράδρα Ρεκάς – Λαζορέματος. Με την ίδρυση του φορέα θα μπορεί να προσληφθεί προσωπικό επιστημόνων, φύλακες κ.λ.π. Μέρος των παραπάνω περιοχών ανήκει στο Δ.Δ. Καλλιέων, οπότε στο ΣΧΟΟΑΠ πρέπει να αναφερθεί.

ΣΧΟΛΙΟ 6 (ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΡΩΜΗΣ)

Η Στρώμη με το Δημοτικό της Σχολείο είναι στην ιδανική θέση του Δήμου ώστε να γίνει Κέντρο Ενημέρωσης, για όλες τις δράσεις στην περιοχή, για το βουνο της Γκιώνας (χλωρίδα, πανίδα, γεωλογία), για τον πληθυσμό του αγριόγιδου κ.λ.π.