αρχική Πρόσωπα Παπαβιέρος, Κωνσταντίνος

Κωνσταντίνος Παπαβιέρος (1879 - 1961)

Το 1879 γεννήθηκε στο Μαυρολιθάρι ο Κωνσταντίνος Παπαβιέρος, ο οποίος ήταν το τρίτο από τα τέσσερα τέκνα της Ελισάβετ και του Πανουργιά Παπαβιέρου (όπως φαίνεται στο ευρετήριο Δημοτών του τέως Δήμου Καλλιέων). Τα αδέρφια του ήταν ο Δημήτριος, ο Ιουλιανός και ο Ιωάννης που γεννήθηκαν αντίστοιχα το 1867, το 1876 και το 1883, επίσης στο Μαυρολιθάρι. Το σπίτι τους στο χωριό, ήταν πλησίον της πλατείας και στο ανατολικό μέρος αυτής.

Από τα τέσσερα αδέρφια, ο Δημήτριος και ο Κωνσταντίνος ακολούθησαν στρατιωτική σταδιοδρομία ενώ ο Κωνσταντίνος Παπαβιέρος, αφού τελείωσε την Σχολή Υπαξιωματικών έλαβε μέρος ως Υπαξιωματικός σε επιχειρήσεις του Μακεδονικού Αγώνα την εποχή του Παύλου Μελά. Στον Μακεδονικό Αγώνα διακρίθηκε ιδιαιτέρως και ο αδελφός του Δημήτριος Παπαβιέρος ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού με το ψευδώνυμο “Γκούρας”. Τον Μάιο του 1913 ο Κωνσταντίνος Παπαβιέρος προβιβάσθηκε στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Ως Αξιωματικός πλέον λαμβάνει μέρος στους Βαλκανικούς και όχι μόνο πολέμους.

Είναι στενός φίλος του Νικολάου Πλαστήρα και σε συμβουλή αυτού αυτοεξορίζεται στο χωριό του (Μαυρολιθάρι), καθώς σε κάποια εκδήλωση εξέφρασε εμπράκτως τα φιλοβασιλικά του αισθήματα, όταν έφυγε από την Ελλάδα ο βασιλεύς λόγω επικρατήσεως του Βενιζέλου. Στο Μαυρολιθάρι παρέμεινε μέχρι την επάνοδο του βασιλέως. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Συνταγματάρχου και μετά την αποστρατεία του εργάσθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Απεβίωσε το 1961.

Κατά την παραμονή του στο χωριό, έτυχε μεγάλης αγάπης και συμπαράστασης απ’ όλους σχεδόν τους Μαυρολιθαρίτες. Τότε αποφάσισε τη δωρεά του που -με ιδιόχειρη διαθήκη την οποία υλοποίησε το 1946- όρισε κληρονόμο του την σύζυγό του Καλλιρόη, καθόσον παιδιά δεν είχαν και με εντολή όπως το εν τρίτον εξ αδιαιρέτου της ακινήτου περιουσίας του, διατεθεί στο Δημοτικό Σχολείο Μαυρολιθαρίου, με σκοπό να σπουδάζει από τα εισοδήματά τους ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Μαυρολιθαρίου που θα αριστεύει κατ’ έτος. Σε περίπτωση δε εκποίησης του ακινήτου, από τους τόκους του να βραβεύεται κάθε έτος ο πρώτος από τους αποφοίτους του Δημοτικού Σχολείου Μαυρολιθαρίου.

Χρόνια μετά και καθώς τα ακίνητα δόθηκαν προς αντιπαροχή, το περιεχόμενο της διαθήκης τροποποιήθηκε με αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες βεβαιώθηκε ότι η θέληση του διαθέτη μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με τη διάθεση των εσόδων και όχι μόνο των τόκων του κληροδοτήματος προς τα παιδιά που θα αριστεύουν στην εκπαίδευση. Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις, κάθε χρόνο βραβεύονται οι μαθητές που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με καταγωγή -έστω του ενός από τους γονείς τους- από το Μαυρολιθάρι, το χωριό που τόσο αγάπησε ο Κωνσταντίνος Παπαβιέρος.

 

Απόφαση Εφετείου 5221/2007

(πρωτότυπη)

 Χαράλαμπος Παλιούρας